Jedlé dárky
To to uteklo, máme před sebou poslední týden adventní výzvy…
A já jsem dneska koupila poslední vánoční dárek, teď už se budou řešit jen případné drobnosti a samozřejmě taky nějaké jedlé dárečky. Ale tedy Flo, jak jsi jinak skvělá a všechno, tak tohle jsi nějak nedomyslela. Velké dárky většinou překvapení nejsou, tak se člověk snaží překvapit právě těmi drobnostmi. No a mně dneska nezbyde nic jiného, než si nechat nakouknout pod pokličky. Takže odkryju jen jednu pokličku a ukážu vám pražené mandličky podle paní Brücknerové, ale neřeknu, kdo tenhle dáreček dostane. Nicméně kdyby se někdo cítil hodně moc ošizený a pražené mandličky nutně potřeboval ochutnat, tak mu je samozřejmě opražím. 😉 Když jsem hledala inspiraci na jedlé dárky, tak mě taky hrozně zaujaly Čokoládové lanýže od Flo. Ale tady prozradím, že lanýže jako dárky rozdávat nebudu. Riziko destrukce při transportu se mi jeví jako příliš veliké. 😀
Na jednu dávku mandliček budeme potřebovat: 200 g neloupaných mandlí, 150 g cukru krupice, 100 ml vody, 1 lžičku skořice a pár kapek vanilkového extraktu
Do pánve dáme vodu, cukr a mandle, plotýnku sporáku zapneme na maximum a přivedeme k varu. Občas promícháme, aby se cukr rozpustil. Mandle vaříme v cukerném sirupu, který je řídký jako voda, občas ho promícháme a vyčkáváme. Jakmile začneme pozorovat, že cukerný sirup houstne, přidáme skořici a vanilkový extrakt, dobře promícháme a trochu snížíme žár.
Odteď už mícháme neustále, aby se nám cukr nepřipálil. Nemícháme nijak zuřivě, stačí mandle mírně posouvat po pánvi. Pak směs najednou zhoustne víc a cukr začne na mandlích krystalizovat. V tomto okamžiku stáhneme teplotu na střední stupeň. Nyní nastává fáze, kdy se vysrážený cukr začne znovu rozpouštět a karamelizovat. Proto mícháme pomaleji a mandle na pánvi spíš obracíme, špičky cukerných krystalků nám krásně zkaramelizují. Občas nějaká mandle lupne, ale to nevadí. Míru zkaramelizování si určíme sami, jen pozor na připálení. Když jsou mandličky podle našich představ, přesuneme je z pánve na plech vyložený pečícím papírem, rozprostřeme a necháme vychladnout.
A je to, není na tom nic těžkého. Celá akce trvá asi 15 minut a výsledek je mňamózní. 😉