23. úkol

Křen

Hned ráno se mi vybavila písnička z dětství: Šel zahradník do zahrady s motykou, vykopal tam rozmarýnu velikou. Nebyla to rozmarýna, byl to křen, vyhodil ho zahradník oknem ven.

Když jsem byla malá, tak to byl hit. Dneska ty veršíky moc nechápu. Co má rozmarýna společného s křenem? Proč zahradník křen vyhazoval? A kde vzal na zahradě okno…?
No, už je to asi jedno. Nicméně mi při plnění dnešní výzvy vyplynulo kolem křenu pár dalších nejasností. Hned ta první na mě řvala z regálu v obchodě. Proč se proboha křen prodává po kořenech velikosti baseballové pálky? Ten úplně nejmenší, co jsem našla na dně krabice, vážil čtvrt kila. Další otázka se týká země původu. Proč se prodává maďarský křen, když v Čechách roste kvalitnější malínský křen, Flo o něm napsala hotový epos.

křen chlebíčky

Kdybych neměla od včerejška v lednici připravené paprikové pyré a naporcované kuře na oběd, asi bych udělala křenovou omáčku. Ale ke kuřeti na paprice se křen zoufale nehodí. Tak jsem výzvu odsunula na večer a lámala si hlavu, co z toho křenu vykouzlím. Nakonec jsem improvizovala. Udělala jsem jablečný křen a smíchala ho s tvarohem, že k večeři uděláme chlebíčky s křenovou pomazánkou. Když jsem svůj výtvor ochutnala, tak mě překvapilo, jak moc dobré to je. Jenže jsem zároveň byla rozpolcená, jestli se tahle pomazánka hodí spíš na sladko nebo na slano. Neříkala jsem, že je křen hrozně rozporuplná surovina? Nakonec jsem zkusila oboje. A kupodivu je dobré oboje, ale slaná verze je o fous lepší. Nakonec jsme zbytek pomazánky snědli jen tak s pečivem a taky to bylo dobré.

Na jablečný křen budeme potřebovat: 300 g očištěných jablek, 2–3 lžíce citronové šťávy, 15 g nastrouhaného křenu, 1 čajovou lžičku cukru, 1 lžíci oleje a špetku soli 

Jablka a křen nastrouháme na jemném struhadle a smícháme se všemi ostatními ingrediencemi. V téhle podobě se jablečný křen hodí jako příloha k masu.
Já ho udělala poloviční množství a smíchala s jedním měkkým tvarohem. Jen tedy křenu jsem dala celých 15 g, ten maďarský nebyl v nejlepší formě. Otázka je, zda by mi čerstvý právě ukopnutý v tomhle množství nevypálil všechny chlupy v nose…? A hned další otázka. Co budu se zbytkem toho křenu dělat?  😆 

křen pomazánka

A taky se objevují první protesty. Moje drahá polovička dnes odpoledne: „Co plníme tu výzvu, tak jenom jíme! Já už nemůůůžu.“  😀