15. úkol

Paraplíčko

Začínají se mi doma hromadit blbinky. Prvně brčka, teď paraplíčka… ale to nevadí. Chleba to nežere, místa to moc nezabere, tedy pokud se do konce prázdnin nedostaneme až k papírovým čínským drakům. To už by byl problém.

melounová granita paraplíčko

Při snídani jsem přemýšlela, co bych asi mohla ozdobit paraplíčkem, aby to bylo dobré a relativně zdravé. A rychlé a levné a měla bych na to všechny suroviny doma. Ideálně abych zpracovala část surovin, co mi zbyly z předchozích výzev… Nejsem zrovna skromná, že?
Prošla jsem domácí zásoby. Zbylo trochu máty, mohla bych udělat mojito podle Flo. Ale to bych musela koupit limetku a rum. Takže nic. Zmrzlinu v mrazáku taky žádnou nemám. A pak jsem dostala nápad! Zmrzlinu nemám, ale mám v lednici výborný meloun a z předchozích úkolů zbylo pár citrónů a máta. A už jsem lovila recept na melounovou granitu.

melounová granita

Na 4 skleničky budeme potřebovat: 450 g vodního melounu, šťávu z 1/2 citrónu, polévkovou lžíci cukru krupice, 4 polévkové lžíce vody a mátu na ozdobení

Cukr smícháme s vodou a svaříme na hustý sirup. Mezitím meloun vypeckujeme, nakrájíme na kostičky a společně s citrónvou šťávou rozmixujeme. Přidáme sirup a ještě rychle promícháme. Tekutinu přelijeme do širší misky a dáme do mrazáku. Po hodině krystalky ledu rozrušíme vidličkou a necháme dál mrazit. Míchání vidličkou opakujeme cca každou půl hodinu, až nám vznikne melounová ledová tříšť, tedy granita. Granitu rozdělíme do vychlazených skleniček, ozdobíme mátou a paraplíčkem, můžeme přidat i brčko a podáváme.
Granita nemusí být jen melounová, dokážu si představit jahodovou s vanilkou, meruňkovou s mátou, nebo třešňovou s meduňkou.

melounová granita

Melounová granita je velmi osvěžující. Škoda, že je zrovna dneska taková zima, takže jí zapíjíme teplým kafem.  😀