51. úkol

Na zimu

Jojo, přípravy na zimu jsou důležité. Flo se zase krásně trefila do víkendu, kdy se ochladilo a my se s maminou vrhly na zavařování úrody.

Včera byl na programu domácí kečup a dneska jsme zavařovaly domácí Salsu a loupaná rajčata. Jak jsem psala už dřív, mamka má hotové latifundie. Právě ve velkém dozrávají rajčata jak ve skleníku tak venku na poli. Dozrávají i papriky a cibule už je sklizená a hezky schne na půdě. Odhadem jsme za ty dva dny s mamkou zpracovaly asi 10 kg rajčat, plus zhruba 10 kg další zeleniny. V zimě jako když to všechno najdeme. Já mám asi nejradši zavařené domácí lečo, mamka ho dělá úplně stejně jako Flo. Jen ve chvíli, kdy se mají přidat vajíčka, tak putuje do sklenic. A v zimě stačí vyklepnout do pánve, ohřát, přidat vajíčka, opéct uzeninu a skvělá večeře je hotová za 15 minut. 😉

Schválně jsem zkoušela obě varianty – čerstvé lečo podle Flo a pak mamčino zavařené. Jsou obě úplně stejně dobré. No a jelikož Recept na lečo má Flo na webu rozepsaný úplně dokonale, tak dneska přidám recept na domácí Salsu. Hodí se k masu, pod maso, na špagety, na pizzu… skoro kamkoliv.

na zimu salsa

Na cca 10 sklenic budeme potřebovat: 3 kg rajčat, 3 cibule, 5 červených paprik, 450 g mražené kukuřice, 3 velké stroužky česneku, hrst nakrájené celerové natě, 1 malý rajský protlak, 1 polévkovou lžíci soli, 2 polévkové lžíce cukru, 50–75 ml octa a feferonky (dle chuti)

Rajčatům křížem nařízneme prdelky a spaříme je vroucí vodou, aby byla ponořená, necháme 2 minuty stát a pak je zchladíme studenou vodou. Teď jdou rajčata krásně loupat, tak je oloupeme a nakrájíme na kostky. Z rajčat necháme vykapat přes cedník přebytečnou šťávu, tím se nám podstatně zkrátí doba vaření. Mezitím omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostičky i ostatní zeleninu. Všechny suroviny kromě cukru, octa a rajského protlaku smícháme v širokém hrnci a přivedeme k varu.

na zimu salsa

Pomalu za občasného promíchání vaříme zeleninu asi 40 minut, jde nám hlavně o zredukování tekutiny. Nakonec přidáme protlak, ocet a cukr, krátce povaříme a plníme do čistých sklenic. Sterilujeme 20 minut.

na zimu salsa

A zítra je na mapě zase nějaká flaška. Víno už bylo, tak mě napadá… slivovice? No, jsem na to zvědavá. 🙂