55. úkol

Líšňačka

Tedy Flo mě pěkně školí. Do konce prázdnin zbývá týden, takže jsem čekala, že úkoly budou trochu ostřejší… Ale poslední dva mi tedy nesedly. 

Dnes je na mapě měšec penízků a zadání zní: „Sežeňte něco od farmáře.“ To mi trošku zamotalo hlavu. Není mi úplně jasné, zda je nutné něco kupovat, když moje rodinka farmaří docela úspěšně. Od mamky mám zásobu bio zeleniny – rajčata, papriky, cukety, fenykl, bio bazalku a taky bio letní jabka (i s masem 🙂 ). Od babičky zase fasuju bio vajíčka a extra bio králičí maso. Takže kupovat cokoliv na farmářských trzích je u nás tak trochu jako nosit dříví do lesa. Navíc zítra odjíždíme na pár dní na mini dovolenou, tak jsem nechtěla nakupovat velké zásoby. Nakonec jsem si řekla, že koupím něco, co mamina letos nepěstuje a co mě na trhu cvrnkne do nosu. A cvrnkla mě dýně hokaido, ne nikdo ji po mně nehodil, ale byla sympaticky malinká.

líšňačka dýně hokaido a pažitková pomazánka

Nedávno jsem u Flo našla Referát o dýních, hokaido na mě pár dní v pohodě počká a po návratu budu moct hned experimentovat. No a pak jsem si koupila svazek pažitky, protože jsem dostala hroznou chuť na pažitkovou pomazánku. Jenže jsem na ní měla takovou chuť, že jsem pažitku bezmyšlenkovitě zmasakrovala dřív, než jsem ji stihla vyfotit. 😀 

Na pomazánku budeme potřebovat: 250 g měkkého tučného tvarohu ve vaničce, pažitku a větší špetku soli

Pažitku nakrájíme na drobno. Z tvarohu slijeme uvolněnou syrovátku a přendáme ho do misky. K tvarohu přidáme špetku soli, nakrájenou pažitku a důkladně promícháme. Pokud je tvaroh hodně hustý, tak ho můžeme naředit jogurtem nebo smetanou. Pomazánku necháme odležet alespoň hodinu, výsledné chuti to jenom prospěje. Pomazánku podáváme namazanou na chleba s čerstvým farmářským bio rajčátkem. 

líšňačka dýně hokaido a pažitková pomazánka

Tahle pomazánka je geniálně jednoduchá a výborná. A už se těším, až se po dovolené vrhnu na dýni.