Rohlíčky a jiné tradice
Tedy Flo, úkol na pečení vanilkových rohlíčků ve středu a ještě jednodenní? To je těžká podpásovka.
Vanilkové rohlíčky miluju, je to to nejlepší cukroví, které na Vánoce nesmí chybět. Proto v plánu vanilkové rohlíčky rozhodně byly, jen tedy na víkend, ne na střed týdne. Takže zase doháním… Recept je náš rodinný poklad, který se dědí po generace, minimálně od prababičky a dost možná ještě dál. Naše rohlíčky vždycky voněly vanilkou a oříšky a podle mě neměly chybu. Jenže pak jsem si domů přivedla přítele a přišlo to… Zlato, máš je moc dobrý, ale maminka je měla jiný. 😀
Jeho mamka dělá vanilkové rohlíčky s citrónovou kůrou, jsou taky dobré, ale já je považuju za jiný druh cukroví a říkám jim citrónové rohlíčky. Ale tohle zdůvodnění mi neprošlo. Psí očka a prosím, prosím, nemohla bys tam trošku té citrónové kůry dát?
Tak jsem začala experimentovat s množstvím citrónové kůry, aby se vlček napapal a vanilkové rohlíčky byly pořád vanilkové. Vyladila jsem to na pět strouhnutí citrónové kůry nad připravenou moukou. A konečně to bylo ono. Dokonalé vanilkovo-oříškové rohlíčky s jemňounkým citrónovým ocáskem, který vůbec ničemu nevadí. Loni jsem vezla vzorky skorotchánovi a dostalo se mi obrovské poklony. Prý tohle jsou skoro přesně ty vanilkové rohlíčky, které pekla jeho máma a ty moje se jim blíží prý téměř dokonale. Takže jsou to prý druhé nejlepší vanilkové rohlíčky, které kdy jedl. Skoro jsem se červenala. 🙂
Proto Flo jistě odpustí, že její recept na Vanilkové rohlíčky zkoušet nebudu nejspíš nikdy, i když věřím, že jsou také dobré.
Na těsto budeme potřebovat: 250 g hladké mouky, 40 g moučkového cukru, 50 g mletých vlašských ořechů, 150 g másla, 1 žloutek a 5x strouhnutí citrónové kůry