Pohanka
Uf, stihla jsem to. Zítra si dám na svačinu ovoce a dovolenkový skluz bude vyrovnaný. 🙂
Přiznám se, že pohanka mi dělala trošku vrásky. Tuhle surovinu doma běžně nepoužíváme, vlastně tohle byla moje premiéra. Tak jsem nažhavila internet a udělala menší průzkum. Hodně mi pomohl článek O pohance od Flo. Ujasnila jsem si, že celou pohanku pro začátek radši ne. Ale našla jsem tam zajímavou zmínku o slaných palačinkách galettes. Přítel se netvářil už když jsem vyslovila slovo pohanka. Podruhé se netvářil, když zjistil, že půl kila pohankové mouky stojí skoro 70 Kč. A potřetí se netvářil, když uviděl netypickou barvu pohankových palačinek. Ovšem když jsem je naplnila a zapekla se šunkou, sýrem a vajíčkem, tak slupl tři. A ještě se ujišťoval, kolik mouky mi zbylo a jestli je ještě někdy udělám. 😀
Na 6 palačinek budeme potřebovat: 1 větší vejce, 120 g pohankové mouky, 250 ml vody a lžíci másla
Vejce a mouku společně rozmícháme, vznikne hustá drolivá hmota, do které začneme přilévat studenou vodu a stále mícháme metličkou. Vodu možná nespotřebujeme všechnu nebo naopak trochu přidáme, záleží na mouce a velikosti vejce. Chceme přiměřeně husté palačinkové těsto, které se bude dobře rozlévat po pánvi. Jakmile bude konzistence ideální, přidáme rozpuštěné máslo, které palačinkám dodá chuť a budou se i snáz otáčet. Palačinky pečeme na středně rozehřáté pánvi, ideální je speciální pánev bez okraje po které se těsto rozetře speciálním dřívkem. Ale jde to i bez profi vybavení, prostě se snažíme upéct co nejtenčí palačinky. Otáčí se překvapivě dobře, jen si dáme pozor, abychom je nepřesušili.
Když jsou všechny palačinky hotové, tak si připravíme náplň. V mém případě plátky šunky, plátky sýru a vajíčka. Doprostřed každé galettky položíme šunku a sýr, přehneme okraje až vznikne čtverec. Složenou galettku přesuneme na pánev a doprostřed klepneme vajíčko. Vajíčko osolíme, opepříme a přiklopíme poklicí. Zapékáme na středním plameni, až je vajíčko tak jak ho máme rádi, tekutý žloutek rozhodně není na škodu. Ozdobíme zeleninou a podáváme teplé.
A příště vezmu dvě pánve, přítel do sebe galettky házel rychleji, než jsem je stihla zapékat. 😉