Řecko
Ano, ano, ano! Na takovéhle zadání jsem čekala. 🙂
Flo už na začátku července zveřejnila recept na Řecký salát dakos. Jenže tou dobou ještě nebyla zralá domácí rajčata. A dělat salát jehož chuť stojí na chuti rajčat z kupovaných, ne děkuji pěkně. Teď mamčina políčka a skleník chrlí skvělá rajčata ve velkém, jenže zatím nebyl příhodný úkol. Až dneska. Trošku jsem se bála, že mi dá přítel s rajčatovým salátem košem (rajčata máme denně, naposled dnes k obědu). Naštěstí se nechal přesvědčit, a proto teď můžu říct, že tenhle salát je absolutně boží! Přiznám se, že jsem se trochu cukala, když jsem zjistila, že sýr feta se dělá z kozího a ovčího mléka. Kozí sýry nemusím, ale tady mi to kupodivu vůbec nevadilo. Chuťově krásně ladilo všechno se vším. Tenhle salát se u nás rozhodně zabydlí.
Na 3–4 porce budeme potřebovat: 6 velkých rajčat, 1/2 červené cibulky, hrst černých oliv (lze vynechat), 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíci červeného vinného octa, malou špetku soli, 120 g fety, 1/2 lžičky sušeného oregana, 8 kousků suchého pečiva (v mém případě křehké rohlíčky od Bonavita), čerstvá bazalka (lze vynechat)
Rajčata nakrájíme na kousky velikosti sousta, tuhou část kolem stopky odstraníme. Cibulku nakrájíme na tenké proužky a obojí vložíme do misky. Osolíme, zakápneme octem a olejem a dobře promícháme. Suché kousky pečiva, rozložíme na servírovací talíř. Můžeme je rozlomit na několik menších kusů, líp změknou. Z mísy, kde jsou rajčata, odebíráme lžící uvolněnou tekutinu a zakápneme s ní pečivo. Šťávou rozhodně nešetříme. Poté na pečivo rozložíme rajčata s cibulkou. Jako další vrstvu na rajčata položíme olivy, pokračujeme rozdobenou fetou a nakonec zasypeme oreganem a nakrájenou bazalkou. Necháme 5–10 minut odpočinout při pokojové teplotě a podáváme.
A zítra na mapě máme cosi jako placatou kočku… Já kočky nejím, nejsem Alf! No, jsem zvědavá, co z toho bude.