52. úkol

Švestky

Můj včerejší tip na dnešní výzvu nebyl zas tak daleko. Bohužel panáček slivovice na splnění úkolu nestačí.

Flo chce něco švestkově sofistikovanějšího. Jenže to má malý háček. Na jižní Moravě už švestky možná zrají, ale u nás v podhůří Vysočiny je na ně ještě brzo. Zatím nepadají ani ty červivé. Tak jsem musela vzít za vděk švestkami z obchodu, ale nebyla to žádná výhra. Dumala jsem, co bych s nimi asi mohla vyvést, abych jim trochu napravila pochroumanou fasádu a nevalnou chuť. Poslední dobou často narážím na cosi jménem krambl, například Rebarborový krambl s jahodami a hodně mě lákalo ho vyzkoušet. Tak se konečně naskytla příležitost, rebarboru jsem letos už prošvihla, ale švestková sezóna ještě pořádně nezačala, tak jsem si udělala generálku. Neměla jsem příhodné zapékací mističky, tak jsem použila formičky na semifreda. Vlastně jsem improvizovala docela dost, ale výsledek byl moc dobrý. 🙂

švestky švestkový krambl

Na 4 zapékací mističky o průměru 13 cm budeme potřebovat: 80 g másla, cca 60 g třtinového cukru, 120 g hladké mouky, trochu skořice, lžíci vody, hrstičku sekaných mandlí, švestky, cukr krystal

Do misky nasypeme mouku, přidáme změklé máslo a prsty rychle vypracujeme drobenku. Přisypeme cukr krystal a skořici dle chuti a znovu prsty propracujeme. Směs pokropíme studenou vodou, které by nemělo být víc než jedna lžíce, a už jen vidličkou promícháme. Misku dáme do mrazáku a zatím si připravíme ovoce. Švestky vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtiny. Ke švestkám přisypeme třtinový cukr a promícháme. Množství cukru upravíme podle toho, jak je konkrétní ovoce sladké. Zapékací misky vymažeme máslem. Do vymazaných misek nandáme vrstvu ovoce, vyndáme drobenku z mrazáku a lžící ji nasypeme na ovoce. Vrstva drobenky by neměla být moc tenká. Pak miskou klepneme, aby se drobenka dostala trochu i mezi ovoce. Navrch nasypeme trošku nasekaných mandliček. Misky postavíme na plech a dáme zapéct do trouby, půl hodiny na 200 °C. Po půl hodině troubu vypneme a ještě necháme 10 minut dojít. Podáváme ještě teplé.

švestky švestkový krambl

Recept je hodně orientační, hlavně s cukrem musí každý zacházet podle vlastní chuti. Skořice se dá vynechat a nahradit vanilkou. Místo švestek lze použí téměř jakékoliv ovoce…  😉