Kostka cukru
Úplně ve mně hrklo, že budu někde shánět kostkový cukr. Naštěstí nemusím. Uff… Kostkový cukr by mi doma nejspíš ležel na věčné časy.
U nás si nikdo čaj ani kávu nesladí, bohatě nám stačí kousek domácího koláče. 🙂 Ale když už výzva dorazila do Dačic, tak si trochu zavzpomínám. Taťka pochází z Dačic a mám tam babičku. Léta jí na horní poličce stála pravá cukrová homole. Když jí pak jednou někdo sundal, tak byla tak tvrdá, že by se s ní možná dalo řezat sklo. Ale určitě by se s ní dalo zabíjet. Takže si jsem jistá, že říznutí do prstíku paní cukrovarníkové nevedlo jen ke kostkovému cukru, ale zachránilo i pár životů. Dnešní výzva je trochu rozmazlovací, máme si dát něco dobrého, co je posypáno závějí cukru. Nejvíc cukrová závěj sluší Klasickým třeným bábovkám, já jsem upekla jablečný věnec. Tomu závěj cukru slušela taky. A protože je neděle, tak jsme si k snídani dali cukrovaný koláč a udělali dobrou kávu se smetanou. Perfektní začátek dne.
Na jablěčný věnec budeme potřebovat: 1 malý bílý jogurt (kelímek použijeme k odměřování ostatních surovin), 3 kelímky hladké mouky, 1 kelímek cukru, 1 kelímek slunečnicového oleje, 3 vejce, 1 prášek do pečiva, 3 větší jablka, 1 lžičku vanilkového extraktu a 1 lžičku skořice
Všechny suroviny si připravíme na kuchyňskou linku z předstihem, aby měly pokojovou teplotu. Očistíme jablka, odjádříme a nakrájíme na malé kostičky. Polovinu jablka nakrájíme na plátky a odložíme stranou na ozdobení. Formu na věnec vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. (Já formu na věnec nemám, tak vezmu klasickou dortovou formu a doprostřed postavím prázdnou sklenku od svíčky z Ikea.) Troubu začneme předehřívat na 180 °C. Ve větší míse našleháme jogurt s cukrem, až se cukr rozpustí. Postupně zašleháme vejce, olej a vanilkový extrakt. Do menší mísy odměříme mouku, prášek do pečiva a skořici. Mouku prosijeme k ostatním surovinám a zlehka promícháme. Přidáme kostičky jablek a znovu zlehka promícháme, jen aby se trochu obalily těstem. Větší míchání je na škodu. Těsto je trochu tužší, ale to nevadí. Těsto přesuneme do formy a nahoru poklademe plátky jablíček. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut, jestli je koláč pečený vyzkoušíme špejlí.
Díky jablíčkům je koláč krásně vláčný, ale cukr se na něm rychle rozpouští a pak je oblemcaný. Proto cukrujeme jen kousky určené k okamžité spotřebě. 😉