Věž
Po té vaječné smršti to tenhle týden u nás doma vypadalo na menší vzpouru. Takže bylo jasné, že dneska musí být maso. Takže hamburger. 😉
Když nepočítám „hamburgry“ ze zbylých karbanátků, tak jsem se o domácí hamburger zatím pokoušela jen jednou. Pamatuju si, co s tím bylo pleskání, dochucování a výsledek nic moc. Jenže tenkrát jsem ještě neznala Flo a ve všech receptech chyběla zásadní informace – jak dlouho mám maso opékat. Takže výsledek byl vysušený a rozpadací. Proto jsem si dneska důkladně nastudovala, jak na Domácí hamburger, aby byl šťavnatý. Úplně mě vykolejilo, jak moc je to jednoduché. Až jsem chvílemi Flo podezřívala, že si dělá srandu, že někde musí být zakopaný pes. Proč? Protože maso do hamburgerů se nijak neochucuje, nepřidává se do něj vůbec nic. Jen se před tepelnou úpravou navrchu osolí a opepří. A ono to stačí! Vážně!
Na 4 hamburgery budeme potřebovat: 600 g mletého hovězího masa, čerstvě mletou sůl a čerstvě mletý pepř, 1 lžíci oleje na opékání, 4 plátky cheddaru, 4 kulaté housky na burgery, dobrý kečup, 1 rajče, několik listů ledového salátu, červenou cibuli a 2 kyselé okurky
Mleté maso rozdělíme na 4 stejně velké díly, vytvoříme z nich koule a s každou koulí 20x praštíme o kuchyňskou linku. Nárazy se maso spojí a při pečení se nebude rozpadat. Navlhčenýma rukama vytvarujeme hladké koule, které zploštíme na tloušťku 1,5–2 cm, uprostřed vymáčkneme mělký důlek. Díky tomu se maso lépe propeče a tolik se nevyboulí. Připravené maso odložíme do lednice. Mezitím si nakrájíme cibuli na tenké plátky, okurky a rajčata na silnější plátky, omyjeme a připravíme salát. Jednu pánev nahříváme na sucho, druhou pánev potřeme olejem a rozpálíme. Maso vyndáme z lednice a z obou stran posolíme a opepříme. Na suchou pánev položíme housky řeznou plochou dolů. Do pánve s olejem vložíme maso a pečeme 3 minuty, potom obrátíme a pečeme další 3 minuty. Ještě jednou obrátíme, na každé maso položíme plátek cheddaru a pečeme ještě 1 minutu, než se sýr rozpustí.
Housky vylovíme z pánve. Spodní polovinu potřeme kečupem, na kečup položíme list salátu. Na salát dáme plátek rajčete, na rajče uložíme maso. Maso zasypeme pokrájenou cibulkou a plátky okurek. Přiklopíme druhou polovinou housky a zajistíme špejlí. Takto upečené maso je uvnitř růžové, pokud chceme propečenější přidáme z každé strany 1 minutu, ale ne víc. Pak je maso dostatečně propečené, ale stále dokonale šťavnaté.
Co dodat… Už chápu Američany, co na těch burgerech mají. Slupli jsme každý dva jako nic a až po chvíli nám došlo, jak jsme nacpaní. 😀