MDR
Dnešní zadání zní na první pohled trochu výhružně. Ale není to nic jiného, než iniciály Magdaleny Dobromily Rettigové.
A Dobromila jak je známo do všeho vrazila minimálně kopu vajec. Takže se velikou oklikou dostáváme k jádru pudla. Dnes jsme měli připravit jídlo, do kterého je třeba použít značné množství vajec. Omeleta k večeři byla jasná volba. Tak si říkám, že máme tenhle týden nějaký vaječný. Ještě že jsou vajíčka v akci ve všech obchoďácích, které mám poblíž. Zítra budu muset doplnit zásoby. Včerejší květákový mozeček a dnešní omelety vycucly moje zásoby skoro do dna. Jen je škoda, že tenhle úkol nevyšel na víkend, udělala bych k snídani Vejce do skla, no v mém případě spíš do keramiky. Skleněné mističky totiž nevlastním. Ale možná je udělám stejně, když už máme vaječný týden, ať to stojí za to. 😉
Na 1 omeletu budeme potřebovat: 2 velká vejce, 4 lžíce mléka, 1 vrchovatou lžíci hladké mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, sůl, pepř, olej, plnotučnou hořčici, šunku, 1 malou červenou cibuli a tvrdý sýr (já měla Goudu)
Předem si nakrájíme cibuli na jemno a nastrouháme sýr. Vajíčka metličkou rozšleháme s mlékem, solí a pepřem. Přidáme mouku s práškem do pečiva a důkladně rozmícháme, drobné hrudky mouky nevadí. Na pánvi rozpálíme kapku oleje. Těsto nalijeme do pánve a opékáme na středním plameni než se na horní straně udělají bublinky a těsto zpevní. Teď přijde kritická fáze – otočit omeletu. Chce to trochu cviku, ale jde to. Omeletu ještě pár minut opékáme z druhé strany, až se sympaticky nafoukne a zezlátne. Pak ji vyndáme z pánve a celou podle chuti potřeme hořčicí. Jednu polovinu omelety posypeme na jemno nakrájenou cibulkou, poklademe plátky šunky a zasypeme strouhaným sýrem. Přes náplň přehneme polovinu omelety potřenou pouze hořčicí a podáváme s čerstvým rajčetem.
Jojo, než jsem se naučila otáčet omelety, aby vypadaly k světu… To byly tvrdé boje, spousta dřiny, vzteku a trhanců. Ale i trhanec chutná dobře. 😎