Ryba
Když jsem na mapce viděla lodičku, tak jsem se trochu bála, že nás Flo pošle k vodě, ať se po zbytek prázdnin bavíme sami. 🙂
Nestalo se, měli jsme vzít na milost a na talíř sladkovodní rybu. Jelikož v naší nemocniční kantýně je ryba jednou za uherský rok a ještě v kvalitě, že se na milost vzít prostě nedá, tak jsem si ji musela upéct sama. A proč taky ne, pstroužek dlouho nebyl.
Odpoledne se u nás zastavili rodiče, tak jsem zaúkolovala přítele, ať uloví pstruha. Muž na nákupu potřebuje přesné instrukce. Proto jsem ho poslala do konkrétního obchodu, ke konkrétnímu chladícímu boxu. S tím, že potřebujeme dva pstruhy duhové a v balení jsou po dvou na modrém tácku. A ať se nelekne, že to není úplně nejlevnější záležitost. Jediné co jsem nezmínila byla velikost… Tak mi doma přistáli dva macatí pstruzi velikosti menšího žraloka. Do připraveného pekáčku se nevešli ani náhodou, musela jsem vzít velký plech. Pstroužky jsem upekla na másle s citrónem a tymiánem podle receptu z Kuchařky pro dceru, ale pstruha jsem takhle pekla vždycky. Potěšilo mě, že aspoň něco děláme s Flo stejně, chutná nám i variace s petrželkou nebo rozmarýnem, případně kombinace více bylinek.
Na 2 porce budeme potřebovat: 2 pstruhy, 1/2 citrónu, 2 lžíce másla, 4 snítky čerstvého tymiánu, sůl
Troubu začneme předehřívat na 200 °C. Mezitím pstruhy umyjeme a zkontrolujeme, zda uvnitř nezbyla žluč. Umyté pstruhy osušíme a zvenku i zevnitř lehce nasolíme. Položíme je na plech vyložený pečícím papírem. Citrón umyjeme, rozpůlíme a jednu polovinu nakrájíme na čtyři díly. Do bříšek obou pstroužků rozdělíme skoro všechno máslo, měsíčky citrónu i s kůrou a všechen tymián. Zbytek másla rozdělíme na malé kousky a poklademe jím pstroužky zvrchu. Pečeme ve vyhřáté troubě 15 minut (já moje žraloky pekla 20 minut). Podáváme s bramborem, v našem případě opečeným s jarní cibulkou na másle. Na talíři dozdobíme druhou polovinou citrónu.
A teď bych si měla jít opravdu zaběhat. Jak říká moje mamka, cítím se jak březí vlk.