Kuře
Já to věděla, že na kuře z Vodňan dojde! Pravda, čekala jsem ho trochu dřív, ale to nevadí.
Na tenhle úkol jsem měla připravený recept na Kuře na kari s kokosovým mlékem. Vždycky když byla na mapě nějaká flákota, tak jsem se těšila, že to konečně vyzkouším. Celkem jsem tenhle recept odložila asi 4x, protože mi bylo jasné, že jeho chvíle přijde. Kdybych ho uvařila mimo soutěž, tak nejpozději do dvou dnů do výzvy vrthne kuře s plnou parádou. A měla jsem pravdu. 🙂 Takže jsem se konečně dočkala a kuřecí kari vyzkoušela. A je dobré, uvařila jsem ho v základní nepálivé verzi. Příště tam asi trochu chilli přidám, k tomuhle jídlu se to hodí. A ještě jeden zásadní poznatek – kuřecí kari vůbec není fotogenické a v kombinaci s modrým talířem je to přímo katastrofa. Potřebuju obyčejný bílý talíř a to rychle…
Na 4 porce budeme potřebovat: 800 g vykostěných kuřecích stehen bez kůže, 1 plechovku kokosového mléka, 3 cm čerstvého zázvoru, 3 stroužky česneku, 20 nesolených vyloupaných arašídů nebo mandlí, 1 lžičku koriandrových semínek, 1 lžičku římského kmínu, 1 lžičku semínek kardamomu, vyloupaných z tobolek (ideálně zelených), 1/4 lžičky mleté skořice, 1/4 lžičky mleté kurkumy, zhruba 1 lžičku hrubé mořské soli, 2 lžíce oleje, 1 větší cibuli
Zázvor, česnek a cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Maso rozkrájíme na větší kousky. Koriandr, kardamom, římský kmín a zarovnanou lžičku soli rozdrtíme v hmoždíři a prosijeme sítkem. Zachycený zbytek koření znovu rozdrtíme a prosijeme, co tentokrát zbylo v sítku vyhodíme. V úzké vysoké nádobě rozmixujeme ponorným mixérem polovinu kokosového mléka, zázvor, česnek a arašídy, můžeme ještě přidat očištěnou, semínek zbavenou zelenou feferonku. Vznikne hrubá řídká pasta, která bude vypadat, jako by byla sražená. V širším kastrolu rozehřejeme olej. Vložíme kousky masa a zprudka je opečeme, dokud nezačnou zlátnout, asi 3 minuty. Pak je otočíme a zopakujeme to i z druhé strany. Jakmile se maso opeče, přidáme cibuli a všechno koření. Ještě asi minutu restujeme, až cibule změkne a zprůsvitní a koření se rozvoní. Potom směs zalijeme veškerým kokosovým mlékem a přivedeme k mírnému varu. Zakryjeme poklicí a necháme zvolna pobublávat a dusit 20–25 minut, až maso příjemně změkne. Podáváme zásadně s dušenou rýží.
A jsem vážně zvědavá, jestli zítra budou hotdogy. 🙂