Vítr v puse
Přepadla mě mírná nostalgie. Na mapě projíždíme kolem Milešovky, kde jsme byli kdysi dávno s rodiči. Pamatuju si jen fotky blesků všude po stěnách a vítr. Takový ten vítr, co vám bere vzduch od nosu…
Mátový úkol se mi vyloženě hodí. Kromě mamčiných latifundií jsem o víkendu vyplenila i bylinkový záhon. Mátu mám ráda a uzavřená v mikrotenovém sáčku s troškou vody vydrží v lednici dlouho krásně čerstvá. Jenže jsem to s ní trochu přehnala. Takže dnešní večeře byla jasná – těstoviny s mátovým pestem.
Bazalkové pesto a parmazán máme v lednici pořád, je to perfektní záchrana, když zapomenu nakoupit. Tak proč nezkusit pesto mátové. Dokonce i Flo v pojednání o pestu píše, že můžeme zkusit i jiné bylinky. Pravda, zrovna o mátě se tam nezmiňuje, ale určitě by se tam hodila taky. Mátové pesto je totiž nečekaně dobré a má přidanou hodnotu – svěží dech. 🙂
Na pesto budeme potřebovat: 2 větší hrsti lístků máty, 20 g loupaných nesolených mandlí, 20 g strouhaného parmazánu, 1 stroužek česneku a 50 ml olivového oleje
Mátové lístky omyjeme ve studené vodě a necháme oschnout. Do menšího mixéru dáme mandle, nastrouhaný parmazán, rozetřený česnek a mátové lístky. Vše společně promixujeme, nakonec přidáme olej a ještě krátce promixujeme, aby se vše spojilo. Pesto se hodí tradičně na těstoviny, ale i ke grilovanému masu, nebo zelenině.
Když je hotové, expedujeme ho na talíř co nejrychleji, protože rychle hnědne. Hnědnutí předejdeme blanšírováním lístků před použitím. Lístky stačí rychle ponořit do vroucí vody a ihned přesunout do vody ledové. Přiznám se, že jsem neblanšírovala, pesto jsem dělala k večeři k okamžité spotřebě. Kdybych si ho chtěla uskladnit, tak bych to určitě udělala.
Myslím, že tohle pesto jsem nedělala naposledy…