Zahrada
Flo je hrozná pokušitelka, ale spravedlivá. Včera byli ve výhodě lidé z města, kde jsou obchody všeho druhu. Teď jsou ve výhodě lidé z venkova, kteří vlastní zahrádky. Ale já mám naštěstí mamku a mamka má latifundie, které jsem shodou okolností o víkendu vyplenila.
Takže použít do jídla dvě suroviny sklizené na zahradě byla brnkačka. Od mamky jsem dostala cukety a moje bylinky v truhlíku za chvíli vyhlásí anarchii. Los tedy padl na krémovou cuketovou polévku s tymiánem. Recept mám z webu Kuchařky pro dceru. 😉 Tuhle polévku jsem už dělala v různých variacích – brokolicovou, květákovou, mrkvovou (ta byla překvapivě vynikající), pórkovou a teď cuketovou. Jo, máme ji rádi.
Na 4 menší, nebo 3 větší porce budeme potřebovat: 300 g očištěné cukety, 1 menší cibuli, 40 g másla, 500 ml zeleninového vývaru, 200 ml smetany ke šlehání, větší hrst čerstvého tymiánu, 1 větší stroužek česneku (kdo má rád, může i víc), sůl
Připravíme si cuketu a nakrálíme ji na zhruba centimetrové kostky. Cibuli a česnek nakrájíme na drobno. V kastrůlku zpěníme máslo, přidáme cibuli a opečeme až cibule zprůhlední. Přidáme česnek, promícháme a přidáme kostky cukety. Ještě pár minut opékáme, pak zalijeme horkým vývarem a studenou smetanou. Přivedeme k varu, přidáme lístky tymiánu a necháme 10–15 minut vařit. Průběžně ochutnáváme a případně dosolíme. Když je cuketa měkká, tak polévku přelijeme do mixéru a rozmixujeme na hladký napěněný krém. Tyčový mixér udělá stejnou službu, jen je třeba mixovat déle, krém nebude tak napěněný a prská to všude. Podáváme s chlebovými krutony, nebo kouskem pečiva.
Cuketová polévka je velmi jemná a s opečenými chlebovými krutonky ladila přímo dokonale.