Řasy
Dneska mě Flo opravdu dostala. Řasám se celý život úspěšně vyhýbám jak čert kříži. Z mořských potvor jsem vzala na milost ryby velikosti makrely a větší. Prý by stačil i slanorožec, ale o tom jsem nikdy ani neslyšela. No, tohle je opravdu výzva…
Navíc má takhle akce destruktivní vliv na moji pracovní morálku. Dopoledne v práci většinou lovím na internetu nějakou inspiraci. Dneska jsem lovila instruktážní videa, jak připravit doma sushi. Do restaurace jít nemůžu, za prvé bych si oko hůlkami vypíchla veřejně, to by byl trapas. Za druhé je sushi drahá sranda, co kdyby nám nechutnalo? A za třetí, syrovou rybu do mě nikdo nedostane ani heverem, to spíš tu řasu. Ale zase ochutnat sushi, které půlka lidí miluje a půlka nenávidí… to mě láká hodně. Takže tahle výzva ve mě hlodala a po třetím videu jsem si řekla, že to prostě zkusím. Cestou z práce jsem se zastavila v obchodě, dokonce měli úplně všechno včetně hůlek, řas, balicích podložek atd. Bylo rozhodnuto.
Na dvě opravdu poctivé porce jsem potřebovala: 10 ml rýžového octa, cukr a sůl (v poměru cca 6:4:1), 150 g rýže na sushi, 3 plátky řasy Nori, 1/2 avokáda, 1/2 okurky, 3 plátky uzeného lososa (syrového opravdu nesním), sójová omáčka, případně wasabi křen k podávání
Pro začátek jsem si dala vařit rýži na sushi, miluju svůj rýžovar. V mezičase jsem si ochutila rýžový ocet cukrem a solí. Když byla rýže uvařená, tak jsem ji smíchala s ochuceným octem ve skleněné míse a nechala úplně vychladnout. Mezitím jsem si nakrájela avokádo, okurku a uzeného lososa na proužky. Bambusovou podložku jsem obalila potravinovou fólií, abych jí hned nezašpinila. Na podložku jsem položila řasu, která smrděla, jako králičí granule. 😀
Na řasu jsem vrstvila rýži, avokádo, okurku a lososa. Vzdálenější konec řasy jsem nechala volný a navlhčila ho zbytkem octa, aby se hezky přilepil. Pak jsem to celé pomocí podložky zarolovala a nechala chvíli odležet, aby řasa zvlhla. Poklidila jsem kuchyni, přítel nabrousil nůž a šla jsem krájet. Napjatá jak kšandy. Nůž jsem mezi jednotlivými řezy oplachovala vodou, ale neutírala. Tramtadadááá, povedlo se!
Co se chuti týče… nebylo to zlé. Uzený losos to docela zachránil. Wasabi křen jsem nekupovala, nevím, co bych se zbytkem dělala. Ale asi by to sushi pozvedl ještě o kus výš. Ani oko jsem si nevypíchla… prostě úspěch na plné čáře. Asi jsem se minula povoláním. 😎