22. adventní úkol

Nové cukroví

Tak jsem konečně dohnala manko, které jsem nabrala na vanilkových rohlíčcích.

A jaké nové cukroví jsem zkoušela? Možná tomu nebude někdo věřit, ale poprvé v životě jsem pekla kokosky. Náš taťka totiž nemá kokos rád, tak se u nás doma kokosky nikdy nedělaly. Z přebytečných bílků se pekly pusinky, nebo pařížské rohlíčky. Můj přítel ale kokosky rád má a mně zbylo pár bílků od výroby vaječného likéru. Recept na Kokosky jsem si tentokrát vypůjčila od Flo, stejně jako tip na zamražení bílků. Kupodivu po rozmražení bílky fungovaly přesně tak jak měly, krásně se našlehaly a myslím, že i kokosky z nich jsou správně kokosové. 🙂

kokosky

Na 2–3 plechy kokosek budeme potřebovat: 3 bílky, 180 g moučkového cukru, 150 g strouhaného kokosu

Z bílků vyšleháme měkký, řídký sníh. Misku se sněhem postavíme do vodní lázně nad páru tak, aby se dno misky nedotýkalo vodní hladiny. Postupně do sněhu metličkou zašleháme cukr a šleháme dál, až bílková hmota zhoustne a prohřeje se, že bude příjemně horká, pokud do ní ponoříme prst (což je asi 45 °C). Bílky při zahřívání neustále prošleháváme metličkou, aby se nám u dna nesrazily, trvá to asi 3–5 minut. Uvařenou sněhovou hmotu odstavíme a necháme za občasného promíchání zchladnout.

Zatímco sníh chladne, můžeme si v troubě krátce opražit kokos při 160 °C, aby se hezky rozvoněl. Do vychladlého sněhu jemně po částech vmícháme kokos. Nesmí ho být příliš, hmota na kokosky má být pěkně rozčepýřená, ale ne suchá a drolivá. Troubu předehřejeme na 140 °C a plechy vyložíme pečícím papírem. Dvěma lžičkami vykrajujeme malé hromádky a ty rovnáme v řadách na plech. Ve vyhřáté troubě pečeme kokosky 15–20 minut do jemného zrůžovění na povrchu. Necháme zchladnout na plechu a pak je uložíme do chladna, kde je necháme pár dní uležet.

kokosky

Kokosky mi začaly mizet z plechu ještě teplé, prý se povedly. Díky Flo za pošťouchnutí a za recept. 😉