60. úkol

Pohanka

Uf, stihla jsem to. Zítra si dám na svačinu ovoce a dovolenkový skluz bude vyrovnaný. 🙂

Přiznám se, že pohanka mi dělala trošku vrásky. Tuhle surovinu doma běžně nepoužíváme, vlastně tohle byla moje premiéra. Tak jsem nažhavila internet a udělala menší průzkum. Hodně mi pomohl článek O pohance od Flo. Ujasnila jsem si, že celou pohanku pro začátek radši ne. Ale našla jsem tam zajímavou zmínku o slaných palačinkách galettes. Přítel se netvářil už když jsem vyslovila slovo pohanka. Podruhé se netvářil, když zjistil, že půl kila pohankové mouky stojí skoro 70 Kč. A potřetí se netvářil, když uviděl netypickou barvu pohankových palačinek. Ovšem když jsem je naplnila a zapekla se šunkou, sýrem a vajíčkem, tak slupl tři. A ještě se ujišťoval, kolik mouky mi zbylo a jestli je ještě někdy udělám. 😀

pohanka galettes

Na 6 palačinek budeme potřebovat: 1 větší vejce, 120 g pohankové mouky, 250 ml vody a lžíci másla

Vejce a mouku společně rozmícháme, vznikne hustá drolivá hmota, do které začneme přilévat studenou vodu a stále mícháme metličkou. Vodu možná nespotřebujeme všechnu nebo naopak trochu přidáme, záleží na mouce a velikosti vejce. Chceme přiměřeně husté palačinkové těsto, které se bude dobře rozlévat po pánvi. Jakmile bude konzistence ideální, přidáme rozpuštěné máslo, které palačinkám dodá chuť a budou se i snáz otáčet. Palačinky pečeme na středně rozehřáté pánvi, ideální je speciální pánev bez okraje po které se těsto rozetře speciálním dřívkem. Ale jde to i bez profi vybavení, prostě se snažíme upéct co nejtenčí palačinky. Otáčí se překvapivě dobře, jen si dáme pozor, abychom je nepřesušili.

pohanka galettes

Když jsou všechny palačinky hotové, tak si připravíme náplň. V mém případě plátky šunky, plátky sýru a vajíčka. Doprostřed každé galettky položíme šunku a sýr, přehneme okraje až vznikne čtverec. Složenou galettku přesuneme na pánev a doprostřed klepneme vajíčko. Vajíčko osolíme, opepříme a přiklopíme poklicí. Zapékáme na středním plameni, až je vajíčko tak jak ho máme rádi, tekutý žloutek rozhodně není na škodu. Ozdobíme zeleninou a podáváme teplé.

A příště vezmu dvě pánve, přítel do sebe galettky házel rychleji, než jsem je stihla zapékat. 😉