54. úkol

Marš!

Tak tohle byla podpásovka. Fazole a brambory? To bych snad radši upekla tu kočku, ve vietnamské večerce se dá sehnat všechno.

Navíc celý život žiju v domnění, že kočičí marš jsou brambory smíchané s kyselým zelím, které se podávají k jitrnicovému prejtu. O kombinaci brambor, fazolí a škvarků jsem nikdy ani neslyšela. Ale jiný kraj, jiný mrav, jiné chutě… Brňáci byli vždycky trošku divní. 😛 Když já fazole tak strašně nemám ráda. Zkoušela jsem je už hodněkrát na různé způsoby, bílé, červené, zelené, mungo… Ale prostě ne. Ještě tak ty Zelené fazolkové lusky alá salát, po těch mi aspoň není tak těžko. Jenže salát byl včera. Tak jsem nakonec s velkým sebezapřením uvařila freestyle variaci na fazolový buřtguláš, nebo jak bych to nazvala. Vycházela jsem z mamčina receptu, který přikládám, jen papriky jsem nahradila brambory.

Marš! fazolový guláš

Na 3 porce budeme potřebovat: 1 velkou cibuli, 1 polévkovou lžíci sladké papriky, 1 lžíci sádla, konzervu bílých fazolí v rajském protlaku, 1 pikantní klobásu, 1 čerstvou červenou papriku (v mém případě 3 střední brambory) a kostičku masoxu

Cibuli nakrájíme na drobno a orestujeme na sádle až zesklovatí. Přidáme klobásu nakrájenou na půlkolečka, poprášíme mletou paprikou a ještě chviličku opékáme. Přidáme konzervu fazolí a na kostičky nakrájenou papriku (brambory). Nakonec přilijeme ještě jednu konzervu vody, přidáme masox a přivedeme k varu. Vaříme dokud brambory nezměknou, zahušťovat díky protlaku není třeba. Pokud je guláš málo pikantní přidáme chilli nebo pepř. Podáváme s čerstvým pečivem.

Marš! fazolový guláš

Rodičové mají tuhle gulášo-polévku rádi, já z ní tedy unešená nejsem. Výzva dnes byla opravdu výzva a fazole nechci aspoň rok ani vidět.